WAAROM EEN KETO DIEET BIJ JOU ZOU PASSEN | ALLE VOORDELEN EN NADELEN

 WAAROM EEN KETO DIEET BIJ JOU ZOU PASSEN | ALLE VOORDELEN EN NADELEN

Alle gezondheidsvoordelen van een ketogeen dieet en alle ongezonde effecten en nadelen

Keto voordelen

Het keto dieet is een dieet waarin je je beperkt van koolhydraten en dit vervangt voor meer vetten en een gemiddelde hoeveelheid eiwitten.

Doordat je niet meer hoeft te jagen en altijd een koelkast vol met eten hebt is het lichaam nooit genoodzaakt om opgeslagen energie zoals vet of glycogeen (opgeslagen energie in de spieren) te gebruiken.

Hierdoor krijgt het lichaam niet vaak de tijd om zijn eigen vet als brandstof te gebruiken, zonde vind je niet?

Als we een langere tijd zonder koolhydraten zitten zal de lever vetten omzetten in ketonen. Hierdoor zal het lichaam ketonen als energiebron gebruiken en raken we in een staat van ketose.

Is keto gezond

Als er gekeken wordt naar de richtlijnen van de RIVM is een keto dieet waarschijnlijk niet het eerste dieet wat in je op zou komen.

Begrijp me niet verkeerd, een complete voedingsgroep uitsluiten is ook niet altijd verstandig om te doen. Toch kunnen er heel veel mensen baat hebben bij het volgen van een keto dieet. Ook stapelt het bewijs op dat het succesvol is bij het optimaliseren van je gezondheid. 

Je lichaam maakt via gluconeogense ook koolhydraten aan, vergelijk het met een auto die op benzine (opgeslagen glucose) en diesel (vet) kan rijden.

Op deze manier creëer je een lichaam die zowel op vet als glucose functioneert, dit noemen we ook wel digestive flexibility.

Voordelen ketogeen dieet

Het keto dieet kan veel voordelen hebben, om het makkelijk te maken heb ik hier alle wetenschappelijk bewezen voordelen van een ketogeen dieet op een rijtje gezet.

  • Epilepsie: De behandeling tegen epilepsie is waar het allemaal ontstaan is, tijdens een keto dieet nemen de toevallen bij iemand met epilepsie af. Dat komt door het effect op het geluksstofje GABA, GABA zorgt er ook nog is voor dat je je meer ontspannen voelt.
  • Makkelijker afvallen: Een keto dieet is een snelle manier om gewicht te verliezen en zou effectiever kunnen zijn voor gewichtsverlies dan een dieet laag in vet (∠1).
  • Kan de eetlust verminderen: Vaak denken mensen associeren een dieet aan verhongeren en niet lekker in je vel zitten, in ketose is dit niet het geval. Dit zal in combinatie met een lage bloedsuikerspiegel resulteren in minder vreetbuien (∠2).
  • Kan helpen bij diabetes en insulineresistentie: Insulineresistentie wordt vooral veroorzaakt door koolhydraten. Door koolhydraten te beperken of een ketogeen dieet te volgen keer je dit proces om en kan zelfs ervoor zorgen dat diabetes type 2 patiënten zonder medicijnen door het leven kunnen (∠3).
  • Verlaagt de bloeddruk en de kans op hartziektes: Tijdens een keto dieet wordt een afname van het slechte LDL cholesterol en hoge bloeddruk waargenomen (∠3). Een lage bloeddruk en een gezonde verhouding van het cholesterol wordt gelinkt aan het verminderen van hart- en vaatziektes.
  • Kan klachten verminderen bij alzheimer en parkinson, ADHD en depressies: Er wordt tijdens keto een betere gemoedstand waargenomen. Ook kan het helpen tegen hersenziektes zoals alzheimer en parkinson en onderzoek suggereert dat de kans op hersenziektes en de afname van hersenfunctie geminimaliseerd kan worden (∠4).
  • Verhoogt cognitieve prestaties: Denk aan de focus en geheugen. Bij muizen werd er binnen 4 maanden een verbetering in ruimtelijk leren, ruimtelijk geheugen en werkgeheugen waargenomen (∠5).
  • Kan helpen tegen chronische ziektes: Bij verschillende ziektes wordt tijdens een keto dieet afname in symptomen en een verlaging in ontstekingskenmerken waargenomen. Zo kunnen mensen met chronische ziektes een vermindering in klachten merken (∠6∠7).
  • Kan helpen tegen kanker: Glucose is de primaire brandstof voor kanker. Zo verwijzen verschillende wetenschappelijke studies naar de mogelijk positieve effecten van een ketogeen dieet tegen kanker (∠8).

Hoe je een keto dieet doet op de beste manier doet lees je hier.

Hoe werken ketonen

In ketose zal de lever vet omzetten in ketonen, één van deze keton heet beta-hydroxybutyraat (BHB). Met een hoog aantal ketonen in het bloed kan een keto dieet nog meer voordelen hebben.

Denk aan het:

  • Verhogen van de cognitieve vermogen: Onze hersenen bestaan voor een groot deel uit vet (60%), BHB wordt gelinkt aan het verbeteren van de cognitieve vermogen (∠9).
  • Boosten van het immuunsysteem: Dit komt omdat als ketonen verhoogd worden, ook T cellen gestimuleerd worden. T cellen zijn ziekte opruimende cellen (∠10).
  • Beschermen en beter functioneren van het het zenuwstelsel: In een studie is aangetoond dat door het stimuleren van deze energieschuurtjes in de hersenen het leervermogen en de geheugen toeneemt (∠11).
  • Beschermen van de spieren: Ketonen zijn goede vervangers van glucose en zorgen er op die manier voor dat het lichaam genoeg energie overhoudt om spierafbraak te voorkomen (∠12).
  • Verhogen van de alghele energie: Ketonen verbeteren de werking van de mitochondria (energieschuurtjes van een cel), de mitochondira zit in elke cel in het lichaam.

Is keto ongezond?

Hoe slecht is een keto dieet nou precies? Laten we voorop stellen dat een complete voedingsgroep uitsluiten niet altijd even verstandig is. Gewicht verliezen terwijl er ongezond gegeten wordt wilt niet zeggen dat je gezonder wordt.

Er zijn veel onderzoeken en artsen die keto prezen, maar daarentegen zijn er ook veel artsen en onderzoeken die vertellen dat het niet zo gezond is als we denken.

Het meest voorkomende nadeel in een ketogeen dieet is de ketogriep, veel mensen die net beginnen met het dieet kunnen dit ervaren.

Een andere misvatting is dat zo veel vet eten slecht is vanwege een verhoging in cholesterol, in de praktijk wordt ook regelmatig een hoger LDL cholesterol gemeten. Na verloop van tijd kan, ondanks het eten van vet, juist een verlaging in slechte cholesterol gezien worden.

Nadelen keto dieet

Toch kan een ketogeen dieet ondanks de gezondheidsvoordelen, ook nadelen hebben, denk aan:

Gevaren in een keto dieet: In een keto dieet dient er altijd rekening gehouden te worden dat sommige vitamines en mineralen moeilijker binnen te krijgen zijn. Ook zal er samen met koolhydraten veel vocht verloren gaan, hierdoor zal je ook sneller mineralen en vitamines verliezen.

Het eten van te veel (ongezonde) vetten: Het kan in sommige gevallen zo zijn dat het slechte cholesterol toeneemt in een keto dieet, eet daarom vooral gezonde vetten.

Bij het onjuist toepassen kan het lastig zijn om genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen: Hierdoor kunnen er klachten ontstaan door een tekort aan vitamines en mineralen. Denk aan een tekort in magnesium, vitamine B9, vitamine B7, selenium, choline, calcium en jodium.

Slecht voor de botten: Deze claims komen van een onderzoek die in totaal slechts 3,5 week duurde (∠12). Het is alleen wel erg lastig om hieruit conclusies te trekken, dit waren atleten met een extreem belastende sport op het lichaam.

Problemen met de stoelgang: Als je niet genoeg vezels of andere belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt kan het zijn dat je klachten krijgt zoals verstopping of diarree.

Het moeten vermijden van zoete producten: Een groot nadeel is dat je in een ketogeen dieet geen producten mag eten met veel koolhydraten, denk aan het moeten vermijden van koek, chips, taart, ijs en andere lekkernij.

Ketogriep

Waar veel mensen last van kunnen hebben in het begin is de ketogriep. Ketogriep, oftewel de ketoflu komt regelmatig voor bij mensen die net beginnen met het dieet.

Dit komt omdat het lichaam in het begin veel elektrolyten (mineralen) verliest en moet wennen aan de verandering van het gebruiken van koolhydraten in plaats van ketonen als brandstof.

De ketogriep kan ook veroorzaakt worden door het verliezen van vocht en een slechte balans in mineralen. 

Zorg er daarom voor dat je je vitamines, mineralen en gemoedstoestand op de juiste plek heb voordat je begint aan een ketogeen dieet.

Tips voor het voorkomen van de ketogriep:

  • Drink voldoende.
  • Neem de tijd met het verlagen van je koolhydraten.
  • Zorg voor voldoende zout, denk aan himalaya- of zeeout.
  • Zorg voor voldoende mineralen zoals kalium, magnesium en calcium.

Symptomen ketogriep:

  • Cravings naar suiker en andere koolhydraatproducten
  • Hoofdpijn
  • Moeite met concentreren
  • Vermoeidheid
  • Slaapproblemen
  • Maag- en darmklachten

De klachten verdwijnen bij de meeste binnen een week, als dit bij jou niet het geval is kan het zo zijn dat je het dieet verkeerd uitvoert.

Voordelen en nadelen voor sporters 

Net als een koolhydraatarm dieet kan keto ook ingezet worden voor sporters. In het begin is het belangrijk een stapje achteruit te doen en prestatieverlies te accepteren.

Naarmate je went aan het dieet kan een keto dieet ook voordelen hebben, met name voor de vetverbranding en bij duurtraining.

Brandstof zoals glycogeen raakt sneller op dan vetten, daarbij werken een klein aantal koolhydraten in het lichaam uitzonderlijk efficiënt in ketose.

De nadelen van reguliere keto bij sporters wordt vooral gemerkt bij explosieve bewegingen en bewegingen waar veel spierkracht voor nodig is. Vooral bij het uitvoeren van explosieve bewegingen kan een keto dieet nadelig werken.

Door het manipuleren van de timing voor de koolhydraten kan een ketogeen dieet alsnog uitkomt bieden. Koolhydraatarme dieettechnieken worden gelinkt aan vetverlies.

Er kan gekozen worden voor andere vormen van keto voor het verbeteren van prestaties zoals een targeted keto dieet of carb cycling. 

 

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

New Arrival Products

WHAT DOES A VITAMIN B12 DEFICIENCY DO AND HOW DO YOU INCREASE IT